Actueel:

---------------------------------------------------------------

A sense of fiveness

Anami Schrijvers

18.05.19 - 23.06.19

---------------------------------------------------------------

Gratis entree. Openingstijden:
Donderdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur.

37PK, Platform voor Kunsten
Groot Heiligland 37, Haarlem / www.37pk.nl 

-----------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------

A sense of fiveness

Anami Schrijvers

 

Opening zaterdag 18 mei van 19 tot 21 uur

 

Het verlangen om de wereld te kennen, onszelf te kennen, om inzicht te krijgen in lot en bestemming zit diep bij de mens. Voor beeldend kunstenaar Anami Schrijvers (NL, 1984) ligt hierin een fundamenteel vraagstuk besloten. Want hoe verhoudt dit teleologische verlangen zich tot de vrijheid van het zelf? De solotentoonstelling A sense of fiveness is het resultaat van een onderzoeks- en werkperiode in gastatelier VOL.22. In de presentatie, te zien bij 37PK van 18 mei t/m 23 juni, richt Schrijvers zich op de concepten van vrije wil, autonomie en werkelijkheidsbevinding. 

Anami Schrijvers bevraagt de aanname dat dit kenvermogen richting geeft aan de menselijke geest, omdat dit vergaande consequenties heeft voor de autonomie. Als deze verlangens als zelfstandige entiteiten zich nestelen in onze gedachten, daden en instincten, is er dan nog ruimte voor de vrije wil? En als wij ons laten leiden door dergelijke verlangens, betekent dat niet ook dat wij ons logischerwijze kunnen laten misleiden? A sense of fiveness stelt hiermee de vraag wie wij zijn, als niet een verzameling van ideeën en reflecties op de wereld en onszelf? 

Sterk van de norm afwijkende bewustzijnstoestanden - die in veel gevallen van psychopathologie tot een radicaal andere realiteitservaring leiden - vormden het startpunt voor het recente werk van Schrijvers. In filmbeelden, versneden met gesproken en geanimeerde teksten en citaten, volgen wij denkprocessen die als een overgangsgebied tussen reisverslag, documentaire en gedicht kunnen worden getypeerd. Als een reconstructie van een reis: fictief, reëel, voorstelbaar en onwerkelijk.

De tentoonstelling is te zien t/m 23 juni.

--------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------