Nu te koop bij 37PK

   

Haarlem IN-DRUK #1:

Kristien Hemmerechts, Haarlem afgeharkt

"Het Spaarne is haar favoriete nummer van het virtuoze duo De Groot-Nijgh, het is zelfs één van haar favoriete Nederlandstalige nummers tout court, maar ze wist niet dat die rivier door Haarlem stroomt. Ze had ook nooit over Kenau gehoord, de legendarische vrouw, die ... over wat ze precies heeft gedaan bestaat onenigheid, maar onbetwist is haar koelbloedige verzet tegen de Spaanse snoodaards." (...)

Kristien Hemmerechts (Brussel, 1955) is de auteur van romans, korte verhalen, reisreportages, columns en essays. Sinds haar debuut in 1986 schreef ze een indrukwekkend oeuvre bijeen. Bekende titels zijn Een zuil van zout (1987), Zonder grenzen (1991), Wit zand (1993), Donderdagmiddag halfvier (2002), De vrouw die de honden eten gaf (2014) en het autobiografische essay Taal zonder mij (1997). Het menselijk onvermogen is een terugkerend thema in haar proza. Ze ontving de Vlaamse driejaarlijkse Staatsprijs voor proza in 1990, in 1993 werd haar de Frans Kellendonk-prijs toegekend voor haar gehele oeuvre. Ze doceert creatief schrijven aan de KU Leuven en het Conservatorium van Antwerpen.

 

BESTEL HIER

15 euro

     

Haarlem IN-DRUK #2:

Ulli Lust, Lucky City

Voor citybooks Haarlem was Lust twee weken te gast in de Spaarnestad. Het resultaat is de reeks Lucky City, een stadsportret in 20 tekeningen, geïnspireerd door de gedachte dat Nederlanders onbezorgd hun dagelijks leven leiden onder de al eeuwenlange dreiging van het water.

De Oostenrijkse stripauteur Ulli Lust (1967, Wenen)  publiceerde verschillende graphic novels, illustreerde kinderboeken en haar tekeningen verschenen in diverse kranten en tijdschriften. Ze begon onder meer als kinderboekenillustrator, waarvoor ze in 1995 de Unicef Award ontving. Lust publiceerde in 2009 haar eerste graphic novel Heute ist der letzte Tag vom Rest deines Lebens. Het werd onmiddellijk bekroond als beste Duitse Independend Comic. Het autobiografische verhaal verscheen in meerdere talen, waaronder het Nederlands als Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven. De Franse vertaling werd in 2011 bekroond op het stripfestival van Angoulême en de Engelse vertaling won in 2013 onder meer de Ignatz Award en de LA Times Book Award voor beste strip en werd genomineerd voor de Eisner Award. In 2013 verscheen Flughunde, een strip naar de roman van Marcel Beyer. In het recent verschenen Wie ich versuchte ein guter Mensch zu sein (2017, Suhrkamp Verlag) herwerkt ze opnieuw ervaringen uit haar eigen leven in de vorm van een graphic novel. Ze woont en werkt in Berlijn en is als docent verbonden aan de Hochschule Hannover.

 

BESTEL HIER

15 euro

 

     

Haarlem IN-DRUK #3:

Andrés Barba, Roque en de stad

"Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het eerst zag dat mijn moeder een bloem ontleedde. Of eigenlijk: de talrijke herinneringen lopen door elkaar heen en behoren tot het soort waarbinnen ervaringen uit de kindertijd zich met elkaar vermengen en zonder duidelijk onderscheid opgaan in een droomachtig magma. Ook al was de bloem uit mijn herinneringen misschien een andere, ik zie nog heel duidelijk de handen van mijn moeder – bioloog van beroep – voor me. Hoe ze ons kinderen wenkte en zonder de plant uit de grond te trekken zei dat we dichterbij moesten komen. Ik herinner me hoe verrast ik was dat de bloem een orgaan bleek te hebben."(...)

Andrés Barba (Madrid, 1975) is schrijver, essayist, vertaler en fotograaf. Hij brak door in 2001 toen zijn roman La hermana de Katia op de shortlist van de Herralde-prijs stond, lovende kritieken ontving en verfilmd werd. Daarna volgden nog vele romans en onderscheidingen. Met zijn nieuwste werk, República luminosa (Republiek van licht) won hij de Herralde-prijs. Zijn boeken zijn in twintig talen vertaald. Granta Magazine noemde hem een van de meest invloedrijke nieuwe schrijvers in het Spaans. Barba doceert creative writing en vertaalde verschillende Engelstalige klassiekers naar het Spaans.

 

 

 

BESTEL HIER

15 euro

     

Haarlem IN-DRUK #4:

Thé Tjong-Khing, De zwarte wolk

In een stripverhaal kan alles. In zijn ‘stadsstrip’ trekt de veelgelauwerde Thé Tjong-Khing alle registers open en lopen de eeuwen vrijelijk door elkaar. Er komt zwarte rook uit de toren van de oude St. Bavo op de Grote Markt en in een door de corona-lockdown van 2020 uitgestorven Haarlem gaat de moedige 16e-eeuwse Kenau Simonsdochter Hasselaar naarstig op zoek naar de brandweer. Kenau krijgt daarbij hulp van typisch Haarlemse figuren zoals de meer dan tweeënhalve meter lange, uit Finland afkomstige Haarlemse Reus ‘Kajaan’, vermeende uitvinder van de boekdrukkunst Laurens Janszoon Coster, de inmiddels wereldberoemde schilder Judith Leyster en een ooit door een marskramer naar Haarlem meegenomen draakje uit Transsylvanië.

Thé Tjong-Khing (Purworedjo, 1933) groeide op in Indonesië en studeerde aan de Seni Rupa-kunstacademie. Op zijn drieëntwintigste kwam hij naar Nederland. Hij ging als illustrator aan de slag bij Toonder Studio’s. In de jaren ’60 en ’70 tekende hij strips voor volwassenen, zoals de reeks Arman & Ilva. Onder het grote publiek is hij vooral bekend geworden als illustrator van kinderboeken. Hij tekende voor vele bekende kinderboekenauteurs als Guus Kuijer, Els Pelgrom (Kleine Sofie en Lange Wapper) en Sylvia Vanden Heede (Vos en Haas). Sinds 2005 maakt hij ook eigen prentenboeken. Thé’s herkenbare stijl wordt zowel door publiek als critici gesmaakt. Zijn werk werd driemaal met de Gouden Penseel bekroond; Waar is de taart? won in 2005 zowel de Woutertje Pieterse Prijs als het Zilveren Penseel en in 2010 werd hem de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre toegekend, de belangrijkste prijs voor illustratoren van kinderboeken.

 

 

 

 

BESTEL HIER

15 euro

CityBooks Haarlem & De Zingende Zaag

Wat heeft Haarlem gemeen met Boekarest, Antwerpen, Jakarta en Venetië? Met meer dan twintig andere steden doet zij mee aan het literaire residentieproject citybooks van het Vlaams-Nederlands huis deBuren. citybooks zijn korte verhalen van internationale schrijvers waarmee fascinerende, niet voor de hand liggende steden in Europa en ver daarbuiten ontdekt kunnen worden. Zonder je te verplaatsen reis je door 26 steden via korte verhalen, gedichten, essays en foto’s. Ruim 120 internationale schrijvers en kunstenaars droegen al bij aan het project.

Ieder citybook is beschikbaar in het Nederlands, Engels én in de lokale taal van de steden. Zo zijn er al citybooks in het Afrikaans, Duits, Frans, Pools, Macedonisch, Albanees, Spaans, Portugees, Georgisch, Armeens, Roemeens, Indonesisch en Italiaans. Samen met de foto’s levert dit unieke stadsportretten op.

Het eerste Haarlemse stadsportret voor citybooks is geschreven door Kristien Hemmerechts. Zij bezocht de stad in 2017. Een jaar later kwamen stripauteur Ulli Lust uit Oostenrijk en Andrés Barba uit Spanje op bezoek. Dit jaar dragen tekenaar Thé Tjong-Khing en schrijfster Gerda Blees, beide woonachtig in Haarlem, bij aan het project. In 2021 staat het zesde en laatste bezoek, dat van Cynan Jones uit Wales, gepland. De zes unieke stadsportretten zijn evenals de andere citybooks wereldwijd gratis te lezen, te bekijken en te beluisteren op www. citybooks.eu, iTunes en Soundcloud.

Elk van de zes verhalen over Haarlem krijgt ook een papieren vorm. Dichter en kunstenaar George Moormann van De Zingende Zaag bedacht op verzoek van de gemeente de zesdelige bibliofiele serie Haarlem IN-DRUK. Deze titel verwijst niet alleen naar de zes impressies van de stad in woord en beeld, maar ook naar de rijke geschiedenis die Haarlem kent op het gebied van typografie en boekdrukkunst. De boeken bevatten fraaie staaltjes van letterontwerpen van vroeger en nu. Wanneer je de omslagen van de afzonderlijke uitgaven van links naar rechts naast elkaar legt, worden de contouren en de volle lengte van de stadsrivier het Spaarne zichtbaar.