Actueel:

---------------------------------------------------------------

Doorleefde lijnen

Jack Prins

26.10.18 - 04.11.18

---------------------------------------------------------------

 

 

Gratis entree. Openingstijden:
Donderdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur.

37PK, Platform voor Kunsten
Groot Heiligland 37, Haarlem / www.37pk.nl 

 

 

-----------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------

Jack Prins (1947-2015) slenterde in zijn wijde omgeving bij voorkeur langs bouw- en afbraak-terreinen, slootkanten en volkstuinen. Plekken waar bouwsels als hekken, schuurtjes, geraamtes, constructies en allerhande onconventionele bouwsels als bij toeval zijn ontstaan. Ook viel zijn oog op rietkragen, gebroken en verdroogde stengels en takken, vervormd onder invloed van tijd, mens en dier. Hij zag sporen, structuren, constructies en patronen, oftewel een onverwacht spel van lijnen die elkaar kruisen, ritmisch opvolgen of elkaar balancerend in evenwicht houden. Ook combinaties van vormen, materialen en constructies trokken zijn aandacht.

Prins was een ‘beeldbouwer’, een uitvinder die met zijn handen denkt en die zijn waarnemingen met passie vertaalt naar zijn eigen bouwsels. Tijdens het grafisch proces experimenteerde hij met materialen en gereedschappen, de lijnen en de groeven, de inkten en het papier, waarbij hij telkens streefte naar heldere, open prenten. Soms maakte hij binnen de diepdruk een technisch ‘uitstapje’ dat resulteerde in het werken met grotere vlakken en vormen, zoals de carborundumdrukken.

Het lassen en solderen, buigen, vervormen en torderen van metalen zo licht als garen of zo zwaar als betonijzer, leidde eveneens tot transparante, ruimtelijke en veelal lineaire beelden. Naast deze van hem bekende lineaire beelden ontstonden in latere jaren ook meer gesloten beelden, vervaardigd uit zijn oude gebruikte etsplaten, waarbij de geëtste groeven en resten van lakken, zuren en inkten nog zichtbaar zijn. Deze met diverse metalen vervaardigde beelden verraden indrukken van verschillende woonvormen, constructies en patronen, gezien tijdens zijn reizen door Arabische, Aziatische en Afrikaanse streken.

De ene keer was een prent aanleiding voor een ruimtelijk werk, dan weer werd een sculptuur vertaald naar het platte vlak. Hij tekende a.h.w. met metaal, en zo kon een prent of sculptuur ook weer een wandreliëf of muurbeeld worden. Grafiek en sculpturen van Jack Prins zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

--------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------