Henk van Trigt

HENK VAN TRIGT
beeldend kunstenaar


Henk van Trigt (1943) woonachtig te Santpoort studeerde in het begin van de jaren ’60 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Zijn docenten waren daar o.a. Rein Drayer, Willem Schrofer, Co Westerik en Joost Baljeu. Onder leiding van Baljeu bestudeerde hij het kubisme en de daaruit voortvloeiende ontwikkeling, het constructivisme. Sinds 1987 is hij als zelfstandig beeldend kunstenaar werkzaam. Van Trigts oeuvre omvat schilderijen, grafiek, reliëfs en collages. Zijn werk is opgenomen in vele particuliere-, bedrijfs- en overheids collecties. Regelmatig exposeert hij in galeries en bij bedrijven, ook voert hij werk in opdracht uit. Hij is parttime verbonden als docent schilderen aan de Vrije Academie Kennemerland.

Zelf zegt hij over zijn werk:
Harmonie en schoonheid zijn altijd elementen die een doorslagggevende rol in mijn werk vervullen.
Zo ook het opbouwen van een beeldende spanning door visuele contrastwerking. Harmonie betekent: evenwicht en symmetrie van krachten. Die krachten worden gevormd door de toegepaste maatverhoudingen, vormen en kleuren in een werk. U kunt zich voorstellen dat een groot fel rood vlak, een sterke vorm of kleur als tegenhanger nodig heeft om de gewenste harmonie en evenwicht te bereiken. Zo werkend vormt zich een unieke symmetrie van krachten, een visuele beeldende spanning, een soort spanning die in geen andere kunstvorm kan worden bereikt.

werkmethode:
In het woord constructivisme zit het latijnse woord ‘construere’: dat betekent ‘opbouwen’ (constructie).
Dat is precies wat gebeurt in mijn werkproces. Er is in de beginfase geen moment dat ik een compleet beeld van te maken werk voor ogen heb. Tijdens het maken van een aantal potloodschetsen ontwikkel ik gaande weg een idee. De basis ervan kan de vorm, de kleur of een vormritme betreffen. Door wikken en wegen, herschikken en arrangeren ontstaat in die schetsen een orde en overzichtelijkheid die ik voor ogen heb. Alle schilderkunstige beslissingen worden intuïtief genomen. Vervolgens wordt de schetsopzet op de tekentafel in een maattekening omgezet. De uit de hand geschetste vormen en verhoudingen worden nu precies vastgelegd. Het is een proces van wikken en wegen, ook van meten en rekenen, een fase waarin het verstand vaak een grote rol speelt, maar altijd in dienst van het gevoel en de harmonie.

Vaak maak ik gebruik van de eeuwenoude harmonie-verhoudingen van de Gulden Snede of hanteer ik een maatmodule (een zich herhalende maatverhouding).

Dit zijn technische methoden om harmonie in het werk te verkrijgen. De werkelijke harmoniebeleving zit natuurlijk binnenin de maker, en de beschouwer.
Het ontstaan van een kunstwerk is geen rekensom, altijd verkies ik een verhouding die mooi en harmonieus is, boven die van een verhouding die alleen klopt in het ‘systeem’. Mijn werk ontstaat altijd in het spanningsveld tussen het rationele en het gevoelsmatige. Onmogelijk is het om achteraf nog te constateren welke elementen in het werk zijn ontstaan vanuit het rationele- of het gevoelsmatige deel. Beiden vormen nu een niet te scheiden eenheid.

Ik zie een schilderij als een eindprodukt van een proces. Een proces van denken, voelen en schilderen. U als beschouwer ziet, ‘slechts’, het eindresultaat ervan. Tevens vormt ieder schilderij ook een fase in de ontwikkeling van de kunstenaar. Een werk acht ik geslaagd indien het beeld en de samenhang, de indruk wekken zo definitief uitgebalanceerd te zijn dat elke gedachte aan mogelijke andere opties of varianten uitgesloten wordt.


______________________________________________

“Schoonheid is het gevolg van duidelijkheid
en systeem.”

Henry v/d Velde
Architect van o.a. museum Kröller Muller
___________________________________________________

Info:

Geslacht:
Man
Geboortejaar:
1943
Discipline:
Schilder

Contact:

Adres:
Burg.Enschedelaan 53 2071 AT Santpoort-Noord
tel:
023-5377882
mail:
website:
www.henkvantrigt.nl
Henk van Trigt

Afbeeldingen:

 • Afbeelding 1 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 2 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 3 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 4 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 5 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 6 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 7 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 8 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 9 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 10 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 11 van Henk van Trigt
 • Afbeelding 12 van Henk van Trigt

Vrienden:

 • Bezig met laden

Agenda:

Er zijn geen agenda items gevonden.