Actueel 1:

---------------------------------------------------------------

IMAGINED COMMUNITIES

GAIA

17.07.21 - 29.08.21

---------------------------------------------------------------

Een ode aan de gemeenschap, daarover gaat het werk van de Amerikaanse kunstenaar Gaia (Baltimore, VS). Deze zomer brengt hij een bezoek aan Haarlem, waar hij op twee locaties in Schalkwijk muurschilderingen zal maken.

Naast de twee muurschilderingen heeft Gaia een tentoonstelling ingericht bij 37PK, Platform voor Kunsten. Imagined Communities is de Nederlandse debuutshow van beeldend kunstenaar Andrew ‘Gaia’ Pisacane (Baltimore, VS). In deze tentoonstelling confronteert Gaia de paradoxen die verscholen liggen in de vorming van ‚Äčnaties.

Of het nu op doek is of openbaar op straat, door de productie van visuele essays verkent Gaias werk op poëtische wijze de samenhang van schijnbaar willekeurige delen van de geschiedenis, mensen en plaatsen. Zijn passie voor menselijkheid, visuele communicatie en het vertellen van verhalen, geven hem de wilskracht om fragmenten van onze hypo-genormaliseerde wereld kritisch te analyseren en in kaart te brengen.

Het uitdagen van de status quo, een kenmerkende verdienste in Gaias werk, leidt tot gespreksonderwerpen die eerlijk en vaak ongemakkelijk zijn. Imagined Communities duikt in de dialoog rondom de essentie van de Nederlandse en internationale natievorming en de invloed ervan in ons dagelijks leven, en vormt tegelijk een ode aan de gemeenschap.

Deze expositie loopt van 17 juli t/m 29 augustus en is gratis te bezoeken.

Dialoog en verbinding

In gesprek met bewoners, wijkorganisaties en initiatiefnemers uit de buurt onderzoekt Gaia het sociale DNA van een wijk, aan de hand van persoonlijke verhalen, individuele belevenissen en gemeenschappelijke ervaringen. Zijn doel met deze gesprekken is tweeledig. Aan de ene kant krijgt hij inzicht in de mensen die er wonen en wat er leeft in de wijk, wat de basis vormt voor zijn ontwerp van de muurschildering. Anderzijds is juist de dialoog die ontstaat, tussen bewoners en de kunstenaar, maar vooral ook tussen bewoners onderling, een belangrijk onderdeel van het project.

In de visie van Gaia zijn de urban arts, de straatkunsten, bij uitstek geschikt om gemeenschappen te versterken, om mensen met elkaar te verbinden, om inspiratie en kracht te bieden. Hij is geïnteresseerd in hoe steden functioneren en vooral in de mensen die stedelijke omgevingen vormgeven – mensen die het dagelijks leven van andere mensen beïnvloeden. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn immigratie, diversiteit, klimaat, natuur en stedelijke context, economische (on)gelijkheid, sociale kracht en de verbinding van heden en verleden. Door de manier waarop hij zijn schilderingen vormgeeft benadrukt hij de onderlinge verbondenheid van deze globale thema’s en plaatst ze in verhouding tot lokale situaties.

Lokale context

In dit project gaat Gaia in gesprek met bezoekers en gebruikers van MooiZooi en van het Wereldhuis van de VMGH (Vereniging van Marokkaanse Gemeenschap Haarlem). Daarnaast luistert hij mee met de verhalen die bij de deelnemers in het project Het Ongeziene Gezien van Marisa Beretta en Stichting Kapsalon naar boven komen, onder meer door middel van de podcast die hierbij gemaakt wordt. De jongeren van Triple Threat gaan aan de slag met hun urban arts, terwijl Dos Hermanos samen met jongeren een videoclip maken over hun buurt in de reeks Haarlem MonumenTaal. Ook de ‘hoge kunst’ speelt een rol: voorvader van het Teylers Museum Pieter Teyler van der Hulst en de collectie van het museum worden onderdeel van nieuw werk dat Gaia in Haarlem zal maken.

Project HaarlemIcons

Gaia is uitgenodigd door de gemeente Haarlem voor de eerste editie van het project HaarlemIcons, dat zich richt op het realiseren van muurschilderingen in de stad in de komende jaren. HaarlemIcons wordt geproduceerd door Raenys Martis van Klasse Apart Projects (die eerder onder meer een aantal monumentale muurschilderingen in Heerlen tot stand bracht) in samenwerking met de Haarlemse organisatie 37PK, Platform voor Kunsten.

Voor de gemeente Haarlem zijn nieuwe muurschilderingen een belangrijke toevoeging aan de kunst in de openbare ruimte, omdat zij op een laagdrempelige manier kunst dichtbij, in de leefomgeving van mensen kan brengen. Ook ondersteunen hoogkwalitatieve murals de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van een buurt en versterken zij de identiteit van wijken. Op den duur ontstaat een route langs de muurschilderingen en daarmee ook een verbinding tussen de verschillende stadsdelen.

Programma en onthulling

Op twee locaties in Schalkwijk zal Gaia een muurschildering aanbrengen: op het gebouw TP2 aan het Terschellingpad, waar onder andere MooiZooi gevestigd is, en op het Wereldhuis van de VMGH (Vereniging van Marokkaanse Gemeenschap Haarlem) aan de Stresemannlaan. Tussen 3 en 15 juli zal de kunstenaar op deze locaties aan het werk zijn. Op zaterdag 17 juli worden de murals feestelijk onthuld.

Over de kunstenaar Gaia

Gaia is de artiestennaam van Andrew Pisacane (1988, New York). Opgeleid als kunstenaar aan het Maryland Institute College of Art, nu woonachtig in Baltimore. Hij reist de hele wereld over voor zijn muurschilderingen, die hij onder andere aanbracht in Johannesburg, Cape Town, Montreal, Bushwick, Richmond, Rochester, Sheboygan, Vladivostok, Honolulu, Perth, St. Petersburg, Madrid, Rome, Seoul, Bogota, Oostende, Pisa, Delhi, Heerlen, Kiev en nog meer steden. Daarnaast was zijn studiowerk te zien in solotentoonstellingen in New York City, Los Angeles, Washington, D.C., Chicago, San Francisco, Miami, Baltimore en in Milan, Rome en Seoul.

--------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------

HaarlemIcons InSchalkwijk - Nieuwe muurschilderingen door Gaia

Onthulling zaterdag 17 juli

Terschellingpad 2 en Stresemannlaan 60 | Haarlem

*********

Imagined Communities – Gaia

17 juli t/m 29 augustus, opening 16 juli 17-20 uur

37PK, Platform voor Kunsten

Groot Heiligland 37 | 2011 EP Haarlem | www.37pk.nl | info@37pk.nl | 023-5518432

Donderdag t/m zondag 13-17 uur | gratis toegang

--------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------

 

 

Actueel 2:

---------------------------------------------------------------

off - line - on

Liesje van den Berk

17.07.21 - 29.08.21

---------------------------------------------------------------

Liesje van den Berk presenteert haar onderzoeksproject off - line - on bij 37PK.  Een zoektocht naar manieren om via tekenen direct contact te maken met anderen in een tijd waarin we afstand tot elkaar moeten houden. Liesje heeft de afgelopen maanden gewerkt aan dit project in het gastatelier VOL22 van 37PK en ontwikkelde een tekenwandeling en een tentoonstelling, die van 17 juli t/m 29 augustus te zien is.

De expositie bij 37PK is constant in verandering als een plattegrond van de stad. Gedetailleerde tekeningen en vluchtige lijnen wisselen elkaar af in deze getekende installatie. Het publiek kan over de plattegrond heen dwalen of actief een spoor achter laten door mee te gaan op een tekenwandeling. In de tekenwandeling 'Line - off - Line’ gaan de deelnemers samen met Liesje via tekenacties een dialoog aan met Haarlem en elkaar.  

off - line - on is ontstaan als tegenreactie op het telefoongebruik in onze huidige samenleving. Wij houden onze telefoon vast als een kostbaar object. Weinig onderlinge gesprekken of open blikken wanneer we onderweg zijn, maar wanhopig gestaar naar de telefoon op zoek naar contact elders. Waar zijn we? Door de telefoon zijn we vaak in meerder werelden en werkelijkheden tegelijk, maar wanneer zijn we nog wel echt hier?

Wandeling maakt tentoonstelling

In de tekenwandeling vraagt Liesje van den Berk de deelnemers hun telefoon tijdelijk te vervangen voor een blanco papieren telefoon en grafietpotlood om in stilte en concentratie te gaan wandelen en tekenen in Haarlem. Op sommige momenten van de wandeling geeft Liesje specifiek zintuigelijke tekenopdrachten. Tekenen is in deze wandeling een manier om op actieve wijze de rijkdom van je omgeving te ervaren en contact te maken. Via het delen van tekeningen creëert Liesje een dialoog over de omgeving tussen de deelnemers. Langzaam worden de individuen een groep. Aan het einde delen de deelnemers één van hun tekeningen op de plattegrond van Haarlem in 37PK. Deze tekeningen blijven achter om een stukje van de wandeling, een herinnering van een moment, te laten zien aan de andere bezoekers van de tentoonstelling.

Naast de herinneringen van de wandelingen liggen de grondstoffen van de telefoon, als ornamenten van gebouwen, verspreid door de ruimte. Zonder onszelf te verplaatsen heeft de telefoon al een heel spoor over de wereld achtergelaten.

Ook toont zij de fysische ontmoetingsvorm ‘Rondom’, een handgeschepte papieren ring met een straal van anderhalve meter. Het papier is gemaakt van vers gemaaid gras en gesnoeide wilgen basten uit Amsterdam Noord met zaden van één- en meerjarige inheemse bloemen zoals paardenbloemen, kamille, klaproos en korenbloem. Wanneer de ring wordt ingezaaid, wil Liesje van den Berk nieuwe fysische ontmoetingsvormen in de openbare ruimte creëren, waardoor mensen elkaar op veilig afstand van elkaar kunnen ontmoeten.

Loop mee met de tekenwandelingen

Zet één stap, zet één lijn, op een blanco papier is alles mogelijk. Verlaat je veilige digitale bubbel en laat je telefoon achter. Voel, zie, ruik, luister en ervaar met je potlood op deze tekenwandeling. Een tekenwandeling waarbij je geen tekenervaring nodig hebt en Liesje van den Berk je op performatieve manier meeneemt door de stad.

Op deze momenten vinden tekenwandelingen plaats:

  • Vrijdag 16 juli 14-15.30 uur (voorafgaand aan de tentoonstellingsopening)
  • Vrijdag 30 juli 15-16.30 uur
  • Vrijdag 6 augustus 15-16.30 uur
  • Vrijdag 13 augustus 15-16.30 uur
  • Vrijdag 20 augustus 15-16.30 uur

Start- en einde van de wandeling bij 37PK. Deelname is gratis, graag aanmelden via 37pkhaarlem@gmail.com.

Over de kunstenaar

In haar (teken)performances en tekeningen creëert Liesje van den Berk een moment voor dialoog, vaak non-verbaal, waarbij ze focust op persoonlijk contact, aandachtige aanwezigheid en lichamelijke, sensitieve betrokkenheid van haarzelf en het publiek. Zo ontstaan dialogen, niet alleen met andere mensen, maar ook met de omgeving. Liesje van den Berk heeft de tekenmethode Drawalks ontwikkeld om de omgeving te observeren en vast te leggen door middel van zintuiglijke ervaringen en (wandelend) tekenen. Hierbij ligt de focus vaak op andere zintuigen dan zicht – denk aan geur, geluid en tastzin – om nieuwe percepties van de omgeving te krijgen.

off – line – on is mede mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst). De fysische ontmoetingsvorm ‘Rondom’ is ontstaan met hulp van Annelinde de Jong en Joel Sahuleka.

Opening vrijdag 16 juli 16-17 uur

 

---------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------

LET OP:

Er gelden nog beperkingen aan het bezoek, check hiervoor de website

www.37pk.nl/bezoek-plannen

Meer over onze coronamaatregelen...

---------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------