Actueel:

---------------------------------------------------------------

Outer Space

Machteld Aardse & Lyske Gais 

18.11.18 - 16.12.18

10.01.19 - 27.01.19

---------------------------------------------------------------

 

Gratis entree. Openingstijden:
Donderdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur.

37PK, Platform voor Kunsten
Groot Heiligland 37, Haarlem / www.37pk.nl 

-----------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------

Outer Space

Een tweedelige duotentoonstelling
van Machteld Aardse en Lyske Gais

Opening op zondag 18 november om 16 uur

 

In het gastatelier van 37PK komen de praktijken van de Amsterdamse kunstenaars Machteld Aardse en Lyske Gais samen. De twee zeer verschillende kunstenaars richten zich hier op een gezamenlijk onderwerp: de verhouding tussen data en de mens. Data Science, Big Data en algoritmes bepalen in hoge en toenemende mate de wereld om ons heen. Heeft de mens nog grip op deze gegevens, of hebben zij alleen grip op ons?

Gais en Aardse gebruiken het gastatelier als uitvalsbasis voor een reeks performatieve acties in de publieke ruimte. Zij verrichten metingen bij passanten die vrijwillig deelnemen aan het project. Bij deze metingen staan de verhoudingen van Leonardo da Vinci's Vitruviusman centraal. Volgens deze als ideaal geformuleerde verhoudingen zou bijvoorbeeld de spanwijdte van de armen precies overeenkomen met de lengte van de mens, van top tot teen.

De data uit deze sessies formuleren een gezamenlijk werk, dat in de tentoonstelling Outer Space centraal staat. Een werk dat tijdens de tentoonstelling langzaam zal groeien: gedurende de looptijd zullen nieuwe meetsessies plaatsvinden, en zullen nieuwe data worden toegevoegd.

In de tentoonstelling wordt dit centrale werk gespiegeld aan twee andere recente werken. Lyske Gais toont een vierdelig werk waarin zij een dataset van 1985 Amerikaanse militairen heeft vervat (en haar eigen data daaraan heeft toegevoegd). Terwijl Machteld Aardse een juist omgekeerd gebaar maakt door een werk te tonen dat gebaseerd is op MRI-scans, gemaakt van haar eigen lichaam.

Tenslotte valt de tentoonstelling in twee delen uiteen: het eerste, steeds groeiende deel loopt van 18 november t/m 16 december, waarna de tentoonstelling wordt omgebouwd in een nieuw, definitief tweede deel dat plaatsvindt van 10 t/m 27 januari.

 

--------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------