Foundscape Orchestra

Foundscape Orchestra is een geluidskunst project waarbij een gebouw of een ruimte de basis vormt voor een muzikale compositie. Kunstenaar en elektronisch muzikant Daniel Maalman creëert installaties om de werking van geluid in fysieke ruimtes te onderzoeken transformeert deze ruimtes vervolgens tot een muziekstuk met een uiteenlopend arsenaal aan vreemdsoortige zelfgebouwde instrumenten.

Opening: zaterdag 7 oktober om 16.00 uur

  • Expositie
  • 7–29 oktober 2023

Kunstenaar en elektronisch muzikant Daniel Maalman creëert site-specific installaties die fungeren als experimentele setups, om de werking van geluid in fysieke ruimtes te onderzoeken en om de ruimtelijke omstandigheden te bestuderen die onze ervaring van ruimte beïnvloeden. Als doelstelling heeft Maalman om de context waarin onze ruimtebeleving staat te manipuleren zodat wij onze omgeving herdefiniëren, zodat de beleving van een reguliere ruimte verandert in een immersieve ervaring. Daniel creëert ruimtelijke composities waarbij hij gebruik maakt van ongewone methodes en onconventioneel ontworpen instrumenten die materiaaloppervlakken, bouwmaterialen en fysieke objecten gebruiken als geluidsbronnen. Naast deze opstellingen in fysieke ruimtes, experimenteert de kunstenaar met methodes om de tijdelijke ruimtelijke composities te kunnen bewaren als driedimensionale virtuele ruimtes, zodat de ervaringen virtueel bezocht, herhaald en onderzocht kunnen worden.

In 2015 begon Daniel een klankkunst project met een kleine opstelling met electro-magnetische percussie apparaten en een aantal contact microfoons. Met deze opstelling transformeerde hij de machinekamer in het prachtige monumentale gebouw ‘Gebouw A’ in Radio Kootwijk in een muzikale compositie. Door verschillende experimenten te doen, bleef Daniel zijn systeem en specialistische gereedschapskist uitbreiden en ontwikkelen, en door de jaren heen ontwikkelde hij nieuwe methodes om ruimtes te veranderen in muzikale ervaringen.

Inmiddels is Foundscape Orchestra uitgegroeid tot een groot tentoonstellingsproject met verschillende samenwerkingsverbanden, en een bijzonder concept om geluidskunst te combineren met live concerten met gastmuzikanten. In beide vormen speelt architectuur de hoofdrol, en worden vormgeving en traditionele kunstvormen, zoals keramiekkunst, gecombineerd met innovatieve electronica ontwerpen, bijzondere combinaties die de unieke esthetiek van het project bepalen. Ook worden Virtual Reality en LiDAR technieken gebruikt om het project vanuit de fysieke dimensie te vertalen naar een virtuele dimensie.

Het basisconcept van het project is dat elk gebouw het startpunt kan zijn voor een unieke muzikale compositie. Omdat alle gebouwen een karakteristieke set eigenschappen en omstandigheden hebben, zoals hun akoestiek en afmetingen, maar ook de materialen waaruit ze opgebouwd zijn, heeft elk gebouw zijn eigen sonische handtekening.

Gerelateerd

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze exposities, evenementen en ander kunstnieuws uit Haarlem.

Aanmelden